Conventional Orthodontics
Ortodonti kelimesi, Yunanca'da Ortho düzgün ve odons diş kelimelerinden oluşmaktadır. Ortodonti, dişlerin diş kemikleri (alveolar kretler) üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir dalıdır. Her ne kadar düzgün diş anlamına gelse de, günümüzde sadece dişleri değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi etmektedir. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbilerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini üç boyutlu olarak inceler.

Ortodontik Bozukluklarin Nedenleri Nelerdir?
- Genetik etkenler
- Doğumsal anomaliler(dudak-damak yarığı gibi)
- Hatalı fonksiyonlar (ağız solunumu gibi)
- Zararlı alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre emzik kullanma gibi)
- Süt dişlerinin çürük nedeniyle erken kaybedilmesi
- Diş gıcırdatma,düşme ve çarpma gibi travmalar nedeniyle
Ortodontik Bozukluklar Neden Tedavi Edilmelidir?
Düzgün diş ve çeneler iyi bir yüz estetiginin ve güzel bir gülümsemenin ayrılmaz parçasıdır. Aynı zamanda kişinin etkili şekilde ısırıp çiğnemesi ve konuşmasını sağlamaktadır.
- Dişeti hastalıklarına ve çürüğe yatkınlığı azaltmakta, sağlıklı diş ve dişetlerine katkıda bulunmaktadır.
- Çene eklemi bozuklukları gibi fonksiyonel sorunların oluşumunu azaltmakta, bu bozuklukların tedavisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir.Ancak özellikle çeneleri de ilgilendiren sorunlar varsa, büyüme-gelişmeden de yararlanabilmek için çocukların 9-11 yaşinda muayeneye getirilmesi gerekmektedir. 5-6 yaşlarındaki çocuklarda ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodontik muayene çok yararlıdır. bazı durumlarda da sorun erkenden belirlendiği halde, dishekimi çocuğu belirli aralıklarla kontrole çağırarak tedavi için en uygun zamanı bekleyebilir. Erken yaşlarda uygulanabilen koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler sayesinde ileride kapsamlı tedavileri gerektirecek bozukluklar, daha basit ve kısa müdahalelerle önlenebilir. Çeneleri etkileyen bozukluklar erken dönemde tedavi edilmezse, 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi ile birlikte ortodontik tedaviyle düzeltilebilirler.
Koruyucu Ortodontik Tedavi:Koruyucu tedavilerde amacimiz dişlerin düzgün sürebilmeleri için yeterli yeri hazırlamaktadır. Bu nedenle erken çekilen süt dişlerinin yerini koruyan yer tutucular hazırlanmaktadır. Ayrıca diş çürüklerine yatkın çocukların dişhekimi tarafindan düzenli olarak takibi önerilmektedir.
Önleyici Ortodontik Tedavi:Parmak emme, anormal yutkunma gibi yanlış alışkanlıklara bağlıolarak gelişebilecek sorunları önlemek veya daimi dişlere yer açmak amacıyla çeşitli hareketli aygıtlar uygulamaktadır.
Sabit Ortodontik Tedavi:Dişlerin üzerine yapışan ve tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve bu braketlerin içinden geçen tellerle yapılmaktadır. Metal rengi ya da şeffaf/diş renginde (estetik braketler) olabilmektedir.
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi:Günümüzde ilerleyen teknoloji ve bilgi birikimi ile yetişkinlere de ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. İskeletsel olmayan çapraşıklıkların düzeltilebilmesi mümkün olup, porselen braketler ile de sosyal yaşamı olumsuz etkilemeyen bir tedavi yöntemi olmuştur. Bu sayede dişlerin kesilip protez yapılması yerine kişinin doğal dişleri ile estetiği sağlanabilmektedir. İskeletsel problemi olan hastalarda ise cerrahi işleme gerek olmadan kısıtlı düzeltmeler yapılabiliyor.